1915 Çanakkale Şehitlerimizi Rahmetle Anıyoruz

18 Mart 2017

‘3,5 Saatte Tek mermi Atmadan 3.600 Mehmetçik Şehit oldu’
Anzaklara karşı 10 bin askerimizle bir hücum gerçekleştirdik. Siperler arası mesafe 1,5 km’dir. Emir şudur tek bir mermi atılmadan bu mesafe koşularak geçilecek ve Anzak siperleri süngüyle ele geçirilecek. Cephe uzunluğu 600 metredir. Santimetreye 10 Türk Askeri sığmaktadır. 1 gün önce Anzaklar büyük bir saldırı olacağını tahin ederek makineli tüfek setleri kurmuşlardır. 3.5 saatte tek mermi atmadan askerlerimizin 3.600 tanesi şehit olmuş 6.400’ü de yaralanıştır. Bu kıyımın üzerine tümen komutanları Esat paşaya bu kıyımın durdurulması için rapor göndermişlerdir. Esat Paşa’ya 5. Ordu komutanı Liman Von Sanders durumu bildirir ve hücum durdurulur. Sadece Anzak makineli tüfek mermilerinin sayısı 964 bin adettir. 10 bin asker saldırdığı düşünüldüğünde her askerimize 95 mermi atılmıştır. Yahya çavuşun 45 askeriyle savunduğu siperlere itilaf devletleri 4650 adet top mermisi atmıştır. O dönemin askeri gücüne ce bakıldığında gemilerdeki toplarla dakikada 6 atış tapılırken bizim tabyalarımızda ki toplarla 6 dakikada 1 atış yapabiliyoruz.”

‘100. yılında Çanakkale’yi Daha İyi Anlamalıyız’
“Kereviz dere muharebeleri temmuz aylarındadır. Buranın komutanı Lütfü Bey var birde Ali Bey var. Balkan harbinden arkadaşlar. Lütfü Bey’in taburuna Ali Bey geliyor. Bir huyu var atlarla uğraşıyor, onları çok seviyor. Bu durum diğer komutanların dikkati çekiyor ve Lütfü Bey’e geliyorlar bu zor zamanda o askerle ilgilenmiyor atlarla ilgileniyor diyorlar. Lütfü beyde karışmayın diyorlar. Kereviz dere muharebeleri zamanında İngilizlerin hücumu sırasında askerlerin geri çekildiğini gören Ali Bey askerin önüne geçiyor ve yalvarıyor geri çekilmeyin gelin savaşalım diye. Olmuyor en sonunda yere eğiliyor ve yetiş ya Muhammed kitabı gidiyor diyor. O sırada geriye giden askerlerin hepsi geri geliyorlar ve hücumu bertaraf ediyorlar.

Çanakkale ruhunu hatırlatan, anımsatan pek çok olay meydana gelmiştir. Burada şunu 100. yılda Çanakkale’yi daha iyi anlamak zorundayız aslında bütün anahtar belki de bütün anahtar Akif’in şiirlerindeki gibidir. O dönemde Osmanlı devleti sınırları içerisinde olan herkes bu cepheye koştu sadece 500 Boşnak gönüllü olarak cepheye geldiğini biliyoruz, onlarında tıpkı Kastamonu Türküsü gibi bir Türküsü var Trablusgarp’tan gelenler var.”

DOĞRU ANLAMAK VE ONLARIN EMANETİNE SAHİP ÇIKMAK ÜMİDİ İLE.

Nasıl Yardımcı Olabilirim?
1
Teklif İstiyorum Teklif İstiyorum