Pratik Soğuk Depo Seçimi Nasıl Yapılır ?

Soğuk oda nedir?


Soğuk oda, meyve sebzeler ve et gibi çabuk bozulan ürünlerin, bozulmalarını yavaşlatmak ve mümkün olduğu kadar uzun süre taze tutmak için kullanılır. Isı ürünlerin bozulmalarını hızlandıran bir etmendir. Bu sebeple, soğuk odalarda ortamda bulunan ısı kaldırılarak, ürünlerin soğuması sağlanır.

Isıyı ortamdan uzaklaştırmak, depolanan ürünlerin mümkün olduğu kadar uzun süre saklanabilmesini sağlamak için, sıcaklığın doğru ve otomatik olarak kontrol edilmesini sağlayan soğutma sistemlerine ihtiyaç vardır.

Isıyı ortamdan kaldırmak ve uygun bir soğutma işleminin gerçekleştirilebilmesi için soğutma yükünün ne olacağının hesaplanması gerekir. Soğutma yükü; depoda saklanan ürün, deponun kurulacağı alan, deponun kullanılma şekline göre gün boyunca değişir, bu nedenle çoğu durumda ortalama soğutma yükü hesaplanır ve kurulacak olan sistemin soğutma kapasitesi buna göre hesaplanır.

Soğuk Oda Isı Kaynakları


Soğuk odalarda ısı kazanımı genellikle % 5-15 oranında iletim yüklerinden geçer. Yani deponun çatısından, duvarlarından ve zemininden soğuk odaya akan termal bir enerji vardır.

Isı her zaman sıcaktan soğuğa akar ve soğuk odanın iç kısmı çevredeki ortamdan çok daha soğuktur, bu nedenle ısı her zaman bu sıcaklık farkı nedeniyle alana girmeye çalışır. Eğer soğuk depo doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa, ısı transferi daha yüksek olacaktır.

Soğutma yükünü etkileyen diğer bir etmen ise, depoya konulan ürünlerden gelen yüklerdir. Ürünlerden gelen soğutma yükleri, toplam ısı kazancının  % 55-75’ini oluşturur. Ayrıca, ürün soğuduktan sonra ikinci bir şoklama, dondurma veya ileri soğutma gibi işlemler yapılacaksa bu da ek soğutma yükü oluşturacaktır.

Isı kazancı hesabı yaparken paketlemeyi de hesaba katmak gerekir, çünkü ürünün paketi de depoda soğutmaya maruz kalacaktır.

Ayrıca, meyve ve sebzeleri soğutma işlemi yapılacaksa, bu ürünler canlı olması ve solunumla ortamda bir miktar ısı üretmeleri sebebiyle, buradan gelecek ısı kazancının da hesaba katılması gerekir.

Dikkate alınacak bir sonraki şey, yaklaşık % 10-20 civarında olan iç yüklerdir. Bu, soğuk odada çalışan kişiler tarafından verilen ısılar, forklift, aydınlatma gibi ekipmanlardan gelen ısı kazançlarıdır. Bu nedenle, ürünleri depoya yüklemek ve depodan çıkarmak için kullanılacak ekipmanlar, depoda çalışacak personel sayısı, yükleme/boşaltma için harcanacak süre gibi etmenler ısı kazancı hesabına dahil edilmelidir.

Bunların yanında, toplam soğutma yükünün yaklaşık % 1-10’unu oluşturacak olan odadaki soğutma ekipmanını dikkate almamız gerekiyor. Bunun için fan motorlarının derecesini ve her gün yaklaşık olarak ne kadar süre çalışacağını bilmek ve evaporatörün defrost yaparken ortama vereceği ısıyı da bu hesaba dahil etmek gerekir.

Dikkate alınması gereken son şey, soğutma yükünün tekrar % 1-10’unu etkileyen odaya sızan havadır. Bu durum, soğuk oda kapısı açıldığında meydana gelir. Diğer husus ise havalandırmadır. Meyve ve sebzeler karbondioksiti açığa çıkardığı için, bazı depolarda havalandırma fanı gerektirir. Bu havanın da soğutulması gerektiği için ısı kazancı hesabına dahil edilmelidir.

Soğutma yükü hesaplama örneği


Soğuk bir oda için basitleştirilmiş bir soğutma yükü hesaplama örneği ekteki pdf dosyasında bulabilirsiniz.

Endüstriyel soğuk depo çeşitlerimizi incelemek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nasıl Yardımcı Olabilirim?
1
Teklif İstiyorum Teklif İstiyorum